Den praktiske forskel på POP3 og IMAP ligger i hvordan mails håndteres, når man via et e-mail-program, modtager og sender mails. Opsættes din e-mail-adresse som POP3, downloades mails til din computer ved ‘Send/Modtag’, og herefter slettes de på serveren. I det setup, gemmes også dine sendte mails lokalt på computeren, og det er dermed det eneste sted dine mails findes. Det betyder endvidere, at du ikke kan se dem når du er på farten, f.eks. via din mobiltelefon eller via webmail fra en anden computer.

Foretrækker du POP3, bør du helt klart have din egen backup-rutine, for ikke pludselig at havne i en situation hvor du mister alle dine mails. Det kan ske ved en harddisk der går i stykker, software-fejl og i værre tilfælde af brænd eller tyveri. Uanset grunden, er det en sikring man bør tage sig eller have, og man sikrer nemt sine mails ved at vælge IMAP fremfor POP3.

Vælger du IMAP opsætningen, så forbliver dine mails på serveren, og i vores infrastruktur, og via dit e-mail-program laver du interaktioner med dem. Dermed er der altid backup af mails i henhold til vores rutiner, hvilke er daglige og dine e-mails, sendte og modtaget, kan ses via alle dine enheder eller ved at tilgå webmail. Dermed kan e-mail-adressen, opsat som IMAP, også deles blandt flere brugere eller flere computere, hvis det er dit setup. På en mobiltelefon vælges også IMAP fremfor POP3, således at du ingen enheder har der downloader mails og sletter dem fra serveren.